Followers

Saturday, February 11, 2012

Apa Itu SOPA dan PIPA

Isu hangat ni lagi-lagi aku tengah makan nasi goreng yang pedas!! So, topik hangat ke hangit ari ni ialah SOPA dan PIPA. Well, korang penah dengar x benda semua ni?? So, aku rasa sudah menjadi tanggungjawab untuk share dekat rakan blogger yang lain supaya lebih berhati-hati.

SOPA (Stop Online Piracy Act) dan PIPA (Protect IP Act) adalah akta yang digubal untuk membanteras isu-isu curi, ciplak, copy dan seangkatan dengannya terhadap muzik, software, video, dan semua barang digital. Sekaligus memelihara hak cipta terpelihara artis jugak. Dah banyak kan rakan-rakan kita yang buat video tanpa dikredit kepada penyanyi asal. Tup-tup lagi meletop dari penyanyi asal. Ish ish ish, kesiannya..
 
Dengar macam bagus jugak kan ada akta macam ni.? Tapi, tapi, tapi. . .
Korang para blogger sedar tak yang benda macam ni akan menutup periuk nasi korang sebagai blogger yang sememangnya suka aktiviti sharing is caring, loving and so whatever kan?? Haaa, padan muka siapa suruh share tanpa kredit pada founder asal kan? Baru-baru ni kecoh Megaupload kena saman dan founder nya pun kena tangkap. Betul ka? Bukan megaupload saja. Jom tengok list uploader yang bakal disaman.
MegaUpload - Closed.
FileServe - Closing does not sell premium.
FileJungle - Deleting files. Locked in the U.S.
UploadStation - Locked in the U.S.
FileSonic - The news is arbitrary (under FBI investigation).
VideoBB - Closed! would disappear soon.
Uploaded - Banned U.S. and the FBI went after the owners who are gone.
FilePost - Deleting all material (so will leave executables, pdfs, txts)
Videoz - closed and locked in the countries affiliated with the USA.
4shared - Deleting files with copyright and waits in line at the FBI.
MediaFire - Called to testify in the next 90 days and it will open doors pro FBI
Org torrent - could vanish with everything within 30 days "he is under criminal investigation"
Network Share mIRC - awaiting the decision of the case to continue or terminate Torrent everything.
Koshiki - operating 100% Japan will not join the SOPA / PIPA.
Shienko Box - 100% working china / korea will not join the SOPA / PIPA
ShareX BR - group UOL / BOL / iG say they will join the SOPA / PIPA

List ni aku ambik dari http://www.syokdownload.com. Dikhabarkan juga Google, Yahoo, Youtube, Facebook, Twitter dan banyak lagi tengah mogok nak tunjuk protes diorang dekat SOPA dan PIPA ni. Kalau nak ikutkan negara kita tak amalkan pun akta ni. Tapi, sekiranya ada pautan dari site Malaysia yang link ke server AS tak pun hosting website dari server-server kat sana secara tak langsung boleh terkena tempias SOPA dan PIPA ni. Waahh, takutnya!! Mediafire pun tengah start delete file-file copyright protected dan hanya tinggal personal files saja. Haii, pendownload tegar lepas ni kita download cerita melayu je lah ehh.  Hehehe...





No comments:


POLI Bloggerz