Followers

Wednesday, March 14, 2012

Cara mengatasi Error ‘Bootmgr is Missing’ (Windows 7)


Tetiba aku tringin buat entry pasal nie coz ada kwn aku mintak tlg tengok2kan laptop dia jadi camnie..
Okeh meh sini aku nak tunjuk cara nak selesaikan msalah nie ..
Haa bila start korang ja laptop, mesti keluar camnie kan?


Langkah ke-1:
Masukkan CD/DVD Windows 7 kedalam CD/DVD-ROM dan kemudian reboot menggunakan CD/DVD Windows 7.
 

Langkah ke-2:
Pilih bahasa, klik  Next.

Langkah ke-3:
Pilih Repair your Computer.
 

Langkah ke-4:
Sistem operasi adalah Windows 7, lalu klik Next.


Langkah ke-5:
Klik pada Command Prompt

Langkah ke-6:
Taip command kat bawah nie :
    bootrec /fixboot
    bootrec /fixmbr
    bootrec /RebuildBCD
Kadang-kadang kena ubah dari direktori X:\Windows\ System ke C:\ taip perintah cd\ kemudian c:
 Setelah selesai masukkan command, reboot komputer.

## Okeh siap  ##


2 comments:

mizi said...

Lepas repair bootmgr is missing ni...file dlm pc hilang x?

syida said...

fail x ilang :)
kalau install window bwu sume fail akn ilang kcuali fail yg ada kt local D saja.


POLI Bloggerz