Followers

Friday, March 16, 2012

SHORTFORM bermasalah??


Mai cik adik yg comey, akak yg cantek, abang yg hensem.. 
kita bersidang jom malam2 nie...

ada orang cakap......

*minah ni asek shortform ja...dia tak pandai tulis penoh2 ka??*

meh aku terang kat korang macam nie eh....
kebiasaannya...orang yang lagi matang..chewaah..matang tu ayat sopan la..haha!!
orang yang matang nie..dorang dah terbiasa untuk menaip or menulis atau mengarang ayat2 untuk opiz..maybe la...so..dorang tak boleh nak catchup apa yang korang tulis....dan selalunya orang yang tulis terlampau shortform nie adelah golongan budak2....memang la kadang2 agak susah nak baca kan...kalau korang seorang yang rajin..gagah jgk nak mengeja...ataupon korang ada masa lapang still nak paham short form tu takpa lah...ni kadang2 ada antara kita yang memang malas nak amik tau shortform tu..n takdak masa nak eja bagai..hahaha!! so mungkin payah bagi kita nak baca something yang penuh dengan shortform... :)

am i rite??????

dan ada pulak orang cakap...

*ala..shortform biasa2 je pon....tak kan la tak tau...kadang2 kau pon tulis shortform gak*

ni maksudnyaa......

dorang ni dah terbiasa tulis short form...mungkin dorang dah terbiasa..dalam ym ka..
so dorang terbiasa tulis camnie...contohnya.....

dari = dr...but dr pon boleh jadi doktor...tak gitu...so ada missunderstood..tapi takpa lah..bukan masuk exam pon..huhu!!

tak = x.......atau pun ex-boyfriend ada jugak orang taip xbf...

so sukar kot untuk orang2 yang matang ni nak paham shortform tu.. :)

tapi..bagi aku...kalau setakat shortform yang boleh masuk dek akal...mungkin boleh la kot nak guna...

okeh yg nie mmg silap aku sndiri lah.. haha!
Kemarin supervisor tempat aku wat praktikal sms aku.. *siap ada contoh nie...haha!!*

Supervisor : syida, reti guna Microsoft excel?
Aku : ha’ah.. tapi dh lama x buat keja guna excel.. knpa?
Supervisor :hehe.. ada suh edit sikit.. sikit ja.. satgi sy bagi..
Aku : ok bole ja, gpown sy xdak keja nak buat nie..
Supervisor : Gpown tu apa syida.. nak sebut gena…?
Aku : mksud sy lagipun la encik.. hehe… * nah! Ambik.. aku guna bhasa surat senang..haha*


yang tak boleh blaaaaaa...shortform yang berantai2...ni aku tak berapa sukaa.....

contoh...

sukewwwww =- suke
aku = aqueeee
mase = masewwww
menyampah = meluat....oh nie persamaan lah..haha!!

tu bukan shortform okeh...tu korang nak panjang kan lagi...sampai orang susah nak eja..hehe!!



so...kalau korang nak orang senang baca blog korang...korang tulis la ayat yang mudah difahami...
even aku sendiri tulis macam tu...
tapi aku tak kepoh yang aku tak dapat bacaa blog orang...
sebab aku suka baca bahasa baru nie...ejaan pelik2 aku suka nak explore..
so kita boleh sama2 uptodate ngan sume bahasa....kan kan..
sebabnya..mana nak tau kan...korang ada anak nanti....korang baca msg dia...if dia ngarot2..korang blh paham..huhuhuhu!!

2 comments:

Aman™® said...

"shortform nie adelah golongan budak2"...betul la tue apa yg awak katakan...budak hinggusan baru nak panaskan badan...lalala

Teratak Zurai said...

agree sesangat..kadang-kadang dok sibuk meneka apa lah short form ni..paling tak suka kalau orang tulis "aq" which mean "aku"..dulu dok pikir sekarang dah tahu...hehehehe..


POLI Bloggerz